Taggat med: sexpol

Höga förhoppningar på Biden

Med Joe Biden som ny president finns en gnutta hopp efter fyra år med Trump. Ottars chefredaktörer reflekterar över valresultatet och håller tummarna för framtiden — för USA och världen.

»Jag tänder på tanken att våldta«

De grova fantasierna gjorde att Elias länge oroade sig för att bli våldtäktsman. Sara har svårt att acceptera sina drömmar att bli dominerad, då hon tidigare blivit utsatt för övergrepp. Vad styr våra tändningsmönster och hur gör man när de blir ett orosmoment?

100 år av kamp

Är vi i mål nu? I över 100 år har kampen förts för en god, allsidig och likvärdig sexualundervisning för alla. Snart blir sexualkunskap ett obligatoriskt ämne på lärarutbildningen. Men vad kommer egentligen att förändras i klassrummet?

Sexmanus orsakar smärta

Höstens vittnesmål om genitala skador hos unga tjejer efter »hårt sex« rörde upp och skapade debatt. Men på ungdomsmottagningar har man länge mött unga som får ont av sex – av varierande anledningar. Nu utvecklas nya arbetssätt för att möta behoven.

PrEP – Ny sexuell revolution med förhinder

Den nya förebyggande behandlingen mot hiv innebär frigörelse och sinnesro för många, och på två år har nya hiv-diagnoser mer än halverats på Venhälsan i Stockholm. Samtidigt ökar pressen på kondomlöst sex. Ottar tar tempen på PrEP.

Stor brist på läkemedel mot klimakteriebesvär

Nattliga svettningar, migränanfall och humörsvängningar. Trots att hundratusentals kvinnor i klimakteriet har besvär, är det en djungel att få tag på medicin. Med jämna mellanrum är läkemedlen helt slut på de svenska apoteken.

Den stora texten om analen

Allt vi äter kommer förr eller senare ut. På samma ställe där många människor har sex. Så hur hanterar vi det? Ottar djupdyker i rövens dubbla funktioner med hjälp av en dietist, en sjuksköterska, en sexolog och en aktivist.

»Det är som om vi inte har nån sexualitet«

Avsexualiserade och heterosexuella. Så betraktas reumatikerna Martina Fischer och Kim Nordlund i mötet med vården. »Vården fokuserar bara på familjebildning«, säger Kim Nordlund.

Prenumerera på RSS - sexpol