Taggat med: Lust

När min hud blev en porrbiograf

Marika Smith om hur hudhungern som uppstod under coronacelibatet förvandlade hennes skinn till en yta för lustfyllda minnen.

»Den ultimata hudkartan!«

Ottars guide: Här är det – enligt forskning – skönast att bli smekt på kroppen. Ottar visar vägen till de mest lustfyllda platserna på huden.

Hallå där... Ulrika Hammar, redaktör för Lust!

RFSU:s nya medlemstidning Lust följer med Ottar två gånger om året till de läsare som också är medlemmar i RFSU. Ottar träffar redaktören Ulrika Hammar för att prata om förhoppningar och framtidstankar.

Tantraterapi

Tantra är det nya yoga. Och i takt med att tantran växer har den även hittat in i terapin. Terapeuter använder tantratekniker för att få klienter att hitta kontakten med sin sexualitet. Ottar spanar in tantratrenden.

Lustfylld lek

Hur ska du som vuxen göra för att låta barnet bejaka sin kropp och lust, och lära sig att sätta gränser? Ottar ger tips!

Sexolog ny bloggare hos Ottar!

Tanja-byline.jpg

Tanja Suhinina

Ottarredaktionen presenterar stolt... Tanja Suhinina, bloggare och psykolog med inriktning på sex och relationer. Hon kommer att dyka upp här på Ottar.se några gånger per månad för att guida oss genom sexologins snårskog av nya rön och teorier - kombinerat med skarpa vardagsbetraktelser kring sex och allt som hör det till. Välkommen, Tanja!

Jag heter Tanja Suhinina. Från och med nu är jag en ny skribent här på Ottar.se, och kommer varannan vecka blogga om sexologi. Varför då? För att jag har bett snällt, och tycker att sexologi är bland det roligaste som finns. För er som inte känner till mig sen innan kan jag berätta några nyckelfakta. Det kan vara bra att veta att jag har läst Psykologlinjen vid SU, och är numera examinerad som KBT-psykolog. Sexualitet har varit ett stort intresse under de åren och jag har försökt rikta in mig på det så mycket jag kunnat. Sedan många år har jag skrivit om sådant i min egen blogg, och jag driver även utmaningen Vecka 6. Från och med nu ska jag ett par gånger i månaden blogga här på Ottar.

När jag funderade på vad första inlägget skulle handla om kom jag att tänka på att lusten måste vara den perfekta inledningen. Lusten är verkligen en sådan sak som gör sexologin spännande – man märker när man har det, man märker när man inte har det, och jag tror nog att de flesta tänker att det kanske är det viktigaste med sexet. Men ändå – hur sätter man fingret på lusten? För lusten är knappast samma sak som att kroppen vill och kan. Man kan ha allt stånd i världen fast ändå inte vara sugen, eller så vill man hemskt gärna utan att kroppen riktigt är med.  Hur hård och våt man är går ju att mäta, men hur fångar man lusten?

På sextiotalet försökte forskarna Masters och Johnson hoppa över lusten helt. ”Går det inte att mäta i labb blir det för osäkert” resonerade de. Men när de skulle behandla patienter i sin klinik var lustproblem den vanligaste orsaken till att kvinnor sökte hjälp. Även om det inte går att mäta i labb märker man själv när man saknar det.

När man skulle göra sexuella problem till psykiatriska diagnoser tänkte man då att fungerande sexualitet handlar om att man får lust, och sedan blir upphetsad, och sedan får orgasm. Om något steg inte fungerade enligt planen kunde man kanske få diagnos. Och för lusten gällde det att den skulle föregå resten. Man ska gärna fantisera lite i ICA-kassan och bli sexsugen helt oprovocerat när man diskar hemma. Och det är nog så de flesta tänker att det ska vara – man blir lite sugen och så söker man upp partnern eller handen.

Fast när man frågar folk så visar det sig att allt inte går som på räls, men kan gå riktigt bra ändå. Att först känna lust och sedan hoppa på partnern är vanligt – men inte det enda sättet. Man kan ha hur trevligt sexliv som helst, men aldrig riktigt känna för att ha sex ur tomma intet.

Snarare blir det kanske så att man först börjar kyssas för att det är trevligt. Man behöver inte vara kåt för att uppskatta närhet och smek. Rätt som det är strömmar blodet mer och mer åt de nedre regionerna, smekningarna blir mer intensiva, och vips så har man all lust i världen. Fast man inte alls kände nåt sånt innan man satte igång och smekas, eller innan man blev våt.

Lusten, alltså. Den finns, men går inte att sätta fingret på. Den går inte att mäta, men inte heller att bortse ifrån. Och den kan komma och som den behagar. Visst är sexualiteten spännande!

Text: Tanja Suhinina

Sex-tv och nakenskräck

nina lekander mfl .jpg

Ulf B Andersson, Nina Lekander och Kristina Lindquist pratar om lust och moral under Ottars trettioåriga historia. Foto: Emma Lundberg

I jubileumsnumrets tecken samlade Ottar två av numrets skribenter, Ulf B Andersson och Nina Lekander för att prata om lust och moral under de senaste trettio åren.
 
Vad har varit den viktigaste sexualpolitiska frågan under de senaste trettio åren?

Nina: HBTQ-frågan har absolut varit en av de viktigaste eftersom det har skett så stora förändringar på de området. När jag var ung och ny som journalist på åttiotalet arbetade jag på Expressen. Där fick jag en gång i uppdrag att göra en bilaga som skulle handla om varför män älskar kvinnor. När jag frågade om vi inte kunde göra en bilaga om kvinnor som älskar kvinnor istället rann det hela ut i sanden.
 
Ulf: Det är lätt att glömma bort hur mycket som har hänt på relativt kort tid, och vilka stora förändringar det handlar om. Exempelvis så visade ungKAB på statistik om ungdomar och vilken sexualitet de identifierar sig med. Av tjejerna svarade 78 % att de var heterosexuella, med motsvarande 90 % för killar, vilket betyder att det ändå finns en del av ungdomar idag som är öppna mede en annan typ av sexualitet! Det är lite av en revolution och när de ungdomarna blir äldre kommer vi troligen att se ännu störra skillnader.
 
Ulf B Anderssons text ”Lustens lakejer” handlar om hur mycket öppnare vi har blivit över att prata om sex och sexualitet i det offentliga, men är det någonting som har gått i en negativ riktning?

 
Ulf: Samtidigt som vi har gått åt ett öppnare samtal om sexualitet där kändisar talar om sexuella preferenser i fråga Olle, så verkar det ha kommit en nakenskräck i verkligheten. En man som gjorde yoga i väldigt små badbyxor på en strand i Norrland i somras upprörde de andra badgästerna som ringde polisen, och en rektor i Luleå blev nyligen avskedad för att ha varit aktiv på en porrsida.
 
Nina: Det finns en hel del motstridiga tendenser idag, mycket beroende på EU och ny teknik. Idag finns det till exempel en helt annan diskussion om pedofili än det fanns på exempelvis åttiotalet vilket har lett till en överdriven känslighet över bilder på nakna barn idag.  
 
Ett nummer från 1985 hade temat ”Kvinnoslakt” där dåvarande redaktören Hans Nestius proklamerade: ”Död åt porren, länge leve den erotiska bilden”! Vad säger ni om det?
 

Nina: Jag tycker att det är en form av hyckleri, det går inte att dra en skarp gräns mellan porr och erotik.
 
Ulf: Jag tror att mycket av pornografins påverkan på människors sexuella praktik har varit av godo. Feministisk porrfilm har till exempel varit väldigt uppskattat.
 
Om vi försöker att se trettio år framåt i tiden, vad hoppas ni att Ottar skriver om då?
 
Ulf: Det finns ingenting som gör mig så förbannad som när människor inte får vara som de vill vara. Jag hoppas verkligen på att få se ett lyckoreportage om olika typer av sexuella preferenser där ingen har blivit trakasserad eller funderat på självmord på grund av sin sexuella läggning.
 
Nina: Vi i västvärlden lever idag långa liv och jag hoppas att vi i framtiden kommer kunna känna att det är möjligt att få byta identitet, kön och sexuell läggning under sitt liv utan problem. Under en period kanske man vill leva monogamt och sedan promiskuöst och polyamoröst.
 

Ulf B Andersson är journalist och mångårig medarbetare i Ottar.

Nina Lekander är författare och journalist, samt litteraturkritiker i Expressen. Hon var på nittiotalet medlem i Ottars redaktionskommitté.

 

Emma Lundberg

Bild Carolina Hemlin

 

Läs mer om nummer #3 2011 här!

Prenumerera på RSS - Lust