Taggat med: Bokmässan

Ottar till Scener&Samtal och Bokmassan i Gbg 29-30 september

bokmassa 20017.jpg

Anna-Maria Sörberg, Khaled Alesmael, Sandra Dahlén

Ottar deltar i de nya mässorna Scener&Samtal på Världskulturmuseet och på ETC och Leopards litteraturfestival Bokmassan med tre sexualpolitiska samtal, och nytt nummer!

KRYSSA I KALENDERN! Ottar bojkottar i år den traditionella Bok&Bibliotek i Göteborg men deltar i de nya arrangemangen Scener&Samtal på Världskulturmuseet och på ETC och Leopards litteraturfestival Bokmassan.


▲▲▲▲▲  HELA PROGRAMMET!  ▲▲▲▲▲

LÖRDAG 30 september


OTTAR är en av många deltagare på »Scener & samtal« och »Bokmassan«, alternativen till Bokmässan som går av stapeln i Göteborg 29-30 september. 

Lördagen den 30 september håller vi i tre spännande samtal:

Kl 11.30 Scener&Samtal / seminarierum 4: Anna-Maria Sörberg om boken »Homonationalism«

Kl 14.45 Scener&Samtal / seminarierum 4: Khaled Alesmael med utgångspunkt i hans text »Min underjordiska revolution« ur Ottar #4 2016

Kl 16.00 Bokmassan / Stora scenen: Sandra Dahlén (sexualupplysaren och författare) om hennes nya bok »Hallongrottan« om slidsex!

 

Ottar kommer också ut med nytt fett nummer den 28 september med tema PSYKET. Håll sinnena öppna! 


Scener&Samtal på Världskulturmuseet kostar 100 kr för hela dagen, fri entré under 19 år. Se hela programmet här!

Bokmassan på Heden. Gratis inträde. Se hela programmet här!


▲▲▲▲▲VÄLKOMNA▲▲▲▲▲

Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist
Ottars chefredaktörer
 

Ottar på BOKMÄSSAN 2016!

Ottar åker till Bokmässan i Göteborg med fyra aktuella sexualpolitiska samtal och release för Ottar #3 med tema »Kroppsvätskor«.


▲▲▲▲▲  HELA PROGRAMMET!  ▲▲▲▲▲

Plats: Kulturtidskriftsmonterns scen B 02:41

TORSDAG 22 september

16.00-16.20 
UPPLYSNING OCH TRANSFEMINISM
Vi pratar med MOA-LINA OLBERS CROALL, aktuell med I mitt namn – en bok om att vara trans och MARIA RAMNEHILL, aktuell med Ett transfeministiskt manifest om behovet av ökad kunskap kring transfrågor i media, i skolan, på arbetsplatser, och på de flesta andra ställen. 

FREDAG 23 september

09.30-09.50
HÖGEREXTREMISM OCH NATIONALISM – HUR PÅVERKAR DET SEXUELLA OCH REPRODUKTIVA RÄTTIGHETER I EUROPA? 
Aborträtten, sexualupplysning och hbtq-personers rättigheter ifrågasätts idag i Europa, inte minst av nationella och högerextrema rörelser. Vad kan vi göra för att möta det? Ottars chefredaktörer pratar med journalisten och författaren MATS WINGBORG, aktuell med boken Den blåbruna röran.

14.00-14.20 
SLUT-SHAMING – OM SEX, KÖN OCH SKAM 
Författaren KATARINA WENNSTAM, aktuell med boken Flickan och skammen – om samhällets syn på »slampor«, och sexualupplysaren PELLE ULLHOLM från RFSU, pratar om kåthet, kön, skam och ryktesspridning och det som kallas »slut-shaming«.

17.00-17.50 
Releasemingel för OTTAR #3 tema KROPPSVÄTSKOR! 
Det rinner, droppar och skvätter. Ottar tar sig an farliga, sexiga och äckliga kroppsvätskor i det alldeles färska numret. Det vill vi fira med dig! Kom till Kulturtidskriftsmontern där du kan bläddra i tidningen, mingla.
Cirka 17.15 
SAMTAL OM MENS med Ottars ena chefredaktör ANNA DAHLQVIST som är superaktuell med reportageboken ”Bara lite blod – ett reportage om mens och makt”.

▲▲▲▲▲VÄLKOMNA▲▲▲▲▲

Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist
Ottars chefredaktörer

Plats: Kulturtidskriftsmonterns scen B 02:41

Ottar på Bokmässan 2015

Abort i litteraturen, sexualisering av svarta kroppar, hbtq i Ungern och motstånd mot sexuellt våld. Ottar lanserar nytt nummer och håller fyra sexualpolitiska samtal på Bokmässan 2015!

Ottar på Bokmässan 2012!

OTTAR och RFSU är på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg den 27-30 september under parollen PRATA OM SEX. Kom till intressanta montersamtal med gäster som Johanna Koljonen, Maria Sveland, Carl-Michael Edenborg, Inti Chavez Perez och Nina Hemmingsson.

Prata sex i skolan?

I över 50 år har det varit obligatoriskt med sexualundervisning i skolan, att lärarstudenter knappt får någon undervisning alls i detta är väl känt vid det här laget. Men vad ska vi egentligen prata om i skolan när det gäller sex? De tre författarna och sexualupplysarna Love Nordenmark, Hans Olsson och Katerina Janouch diskuterar med journalisten och programledaren Sonja Schwarzenberger på RFSU och Ottars seminarium på bokmässan.

Enligt flera undersökningar får unga mestadelen av sin information om sex via nätet i dag. Frågespalter i veckotidningar har bytts ut av sökningar på Google och informationen finns i mängder men kan vara alltifrån seriöst material på sajter som Umo.se och RFSU:s webbplats, till porrfilmer och svar i trådar från andra ungdomar i forum på nätet.

- På Umo.se får vi ganska många enkla frågor som ”Hur gör man slut?” och ”Hur ska man kyssas?”, vilket säger en del om vilkafrågor som inte tas upp i skolan, säger Love Nordenmark.

Författarna är överens om att skolan ofta bistår med den mer tekniska kunskapen, hur ett barn blir till och hur kroppen ser ut, men vad de alla saknar på ett eller annat sätt är diskussionen om allt det där runtomkring: känslorna, hur man egentligen ska göra när man har sex, lusten och hur man ska prata om sexuella övergrepp.

- Intimiteten som kan förknippas med att prata om lust kan göra det svårt för läraren att ta upp det i klassrummet. Det kan kännas som om det blir för personligt. Men det behöver inte bli det, känner läraren en trygghet i frågorna kring sex och samlevnad i stort så blir det självklart att även ta upp detta, menar Hans Olsson.

- Det kanske inte är så att man ska prata om precis allt i skolan i en stor grupp flikar Love Nordenmark in. Viss information kanske man bäst hittar i en privat sfär och påpekar att man på Umo.se kan ställa de där lite pinsamma frågorna på sina egna villkor.

Hans Olsson ser ändå rätt ljust på framtiden, numera är sexualundervisning obligatoriskt att läsa för mellanstadielärare och det har skrivits nya kursämnesplaner för grundskolan och gymnasiet där det inte bara finns mer om kroppen, utan också om identitetsfrågor, jämställdhet och könsmönster. Han tycker att vi inte ska gnälla för mycket på skolan, att det finns ett stort intresse från lärarna men också att det hela kan tas till en ytterligare nivå.

Katerina Janouch tycker att det fortfarande finns en lång väg att gå.

- För att sexualiteten ska tas på allvar i skolan måste den tas på allvar i samhället, och det gör den inte idag.

Jens Klitgaard

Bild Carolina Hemlin

Ottar på Bokmässan 2011!

Prenumerera på RSS - Bokmässan