Taggat med: vårdvägran

»Frågan om vårdvägran är död«

Att fallet med de vårdvägrande barnmorskorna inte togs upp i Europadomstolen var en milstolpe i svensk aborträttskamp. Men det innebär inte att abortmotståndarna ger upp. »De har hållit på länge och de kommer fortsätta hitta nya vägar« säger Sara Bäckström, förbundsjurist på RFSU.

»En märklig och olycklig dom«

En norsk domstol har i dagarna gett en vårdvägrade läkare rätt att slippa sätta in en spiral på en patient. Ottar bad RFSU:s förbundsjurist Sara Bäckström reda ut frågan.

»Vill du göra karriär här måste du vägra aborter«

Barnmorskan Ellinor Grimmark förlorade nyligen kampen för att få vägra utföra aborter. Men efter förlusten i Arbetsdomstolen hägrar Europadomstolen för Grimmark. I Europa finns det flera länder som tillämpar samvetsklausuler vid abort. Ottar har besökt ett av de mer ökända, Italien.

Vårdvägran i repris, hbtq-flyktingar utvisas (igen!) och transsexualism äntligen friskt!

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #1 2017.

Abortlagen tillåter inte vårdvägran

Om två veckor kommer domen i målet med barnmorskan Linda Steen som stämt landstinget Sörmland och åberopat samvetsfrihet. Ottar pratar med juristen Sara Bäckström som följt rättegången på plats.

Barnmorskan har inte diskriminerats

Får inget skadestånd. De tre sjukhus som nekade barnmorskan Ellinor Grimmark anställning eftersom hon inte vill utföra aborter, gjorde inte fel. I dag kom domen i det så kallade »barnmorskemålet«.

Vårdvägran vid abort går upp i tingsrätten

Barnmorskan Ellinor Grimmark stämde arbetsgivaren efter att ha nekats anställning för att hon vägrade utföra aborter med hänvisning till samvetsfrihet. Imorgon går ärendet upp i Jönköpings tingsrätt. Samtidigt har ett liknande fall seglat upp i Sörmland. Hur stora är barnmorskornas möjligheter att vinna?

Prenumerera på RSS - vårdvägran