Bubbel och ballonger i Köpenhamn

Nu är det fritt fram för samkönade par i Danmark att gifta sig. Ottar var på plats bland firande kyrkobesökare.

Champagnekorkarna smäller utanför Sankt Matthaeus kirke i Köpenhamn. Den 7 juni klubbades heterosexuellas ensamrätt till giftermål bort i Folketinget och sedan i fredags kan äktenskapsceremonierna utföras. I Sankt Matthaeus kirke firas detta med en festgudstjänst under söndagsförmiddagen. Utanför kyrkan dukas bord med champagneglas och jordgubbar. 

atlanta.jpg
Atlanta Young fyller glasen. Hon är kyrkovaktmästare och berättar leende att prästerna var väldigt glada när se kom till kyrkan på morgonen.

– Är detta en extra gayvänlig kyrka?

– Ja, det kan man nog säga. Jag tror att majoriteten av församlingen är gay, säger hon.

När festgudstjänsten är slut skålas det och kramas framför kyrkan. Kyrkoministern Manu Sareen och prästen Birgitte Kragh Engholm håller tal. Det betonas att kyrkan ska finnas till för folket, och ord som äntligen och öppenhet upprepas. Två av prästerna har tagit på sig regnbågsfärgade stolor, en av dem är Jens Johansen (bilden överst) från Mariakirken. Jag frågar om stolorna är specialtillverkade för dagen.

– Nej, de kommer från Nicaragua och är inte nyköpta. Men vi tyckte att de passade väldigt bra i dag, svarar han.

– Har ni fått några negativa reaktioner inför eventet?

– Nej, bara positiva, säger han och letar entusiastiskt fram sin mobiltelefon för att visa något.

– I fredags, 15 juni, var första dagen då samkönade par kunde vigas och det var också danska flaggans dag. Framför kyrkan hissade vi regnbågsflaggan och danska flaggan bredvid varandra och la upp en bild på det på vår facebooksida, säger han och visar på sin smartphone. 

– Har du vigt något samkönat par ännu?

– Nej, eftersom det fanns ett visst motstånd mot lagförslaget i Folketinget så var man inte helt säker på när lagen skulle träda i kraft. Om ett par bokar en vigsel så vill de förstås vara säkra på att den ska få genomföras. Men ett par vigdes i fredags.

Efter en nedräkning från tio släpps flera knippen med regnbågsfärgade ballonger iväg upp i luften. Det sker vid 14 kyrkor till i staden. Och trots den mulna himlen och duggregnet applåderas och jublas det på kyrkbacken.

 

Text och bild Linda Israelsson

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!