Hej aktivist: Mia Mulder och Sherenté Mishitashin Harris

I varje nummer av Ottar träffar vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt Youtubern Mia Mulder från Sverige och aktivisten Sherenté Mishitashin Harris från Narragansett-stammen i Nordamerika.

»Jag vill att min publik mår bättre av mina videor.«

SVERIGE. Mia Mulder är historiker, transaktivist och youtuber verksam i Sverige. Hennes videor behandlar kultur, historia och politik, ofta ur ett transperspektiv.

1.Vad kämpar du för?

– Att sprida kunskap om transfrågor och hur vår historia påverkar oss i dag. Vad kan vi lära oss om Trumps ideologi av historien? Vad innebär det att vara trans i dag jämfört med för 100 år sedan? Sådana frågor kräver historisk kunskap för att kunna besvaras. – Jag vill att min publik ska känna att de lärt sig något och må bättre av mina videor. »Politik-Youtube« är ofta dystert eller rent ut hatiskt så jag försöker skifta tonen till något mer positivt, men också tackla komplicerade och mörka ämnen.

2. Hur går det, och vad är din största utmaning?

– Ibland känns det som att det är mer jobb än hjärta. Sedan får man ett mejl från någon som vågade komma ut som trans tack vare en själv, och då känns det lite bättre.

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– En fråga som bubblat internationellt och i Sverige är den om »identitetspolitik«. Som youtuber som gör trans-content så är det svårt att undvika att ta ställning där. En viktigare fråga är: Hur kan vi lösa problemen vi ser framför oss nu, med klimatet, högerextremism, inkomstklyftor, med mera? Vi youtubers kan inte lösa de problemen, även om vissa kanske tror det. Vi måste vara öppna med det så att vår publik inte bara tittar på Youtubevideor, och tror att det räcker.

 

_______________________________________________________________

»Min glöd finns i att berätta mitt folks historier.«

USA Sherenté Mishitashin Harris är en »Two-spirit« (tvåsjälad) ungdomsledare och powwowdansare från Narragansett-stammen i Nordamerika. På sitt Instagramkonto @sherente folkbildar hen kring ursprungsbefolkningens kultur, traditioner och rättigheter.

1. Vad kämpar du för?

– Jag har länge varit medveten om alla hinder som vi måste övervinna i Amerika när det handlar om etnicitet, kön eller sexualitet. Att bidra med ursprungsbefolkningars perspektiv har gjort min aktivism mer slagkraftig. Att ta något så enkelt som dans och göra det till en upprorisk handling kan förvåna, men talar också ett universellt språk.

– Min glöd finns i konsten, och att berätta mitt folks historier och återuppliva dem hos den som har glömt sina rötter.

2. Hur går det, och vad är din största utmaning?

– Vi bor i en koloniserad värld, och för att motstå den kolonisationen måste vi sätta kultur och traditioner i frontlinjen. Jag tror att man kan lära sig mycket från tvåsjälade människor och den betydelse vi har inom våra samhällen.

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Det som håller tillbaka allt stort och viktigt som händer i vårt fält är bristen på synlighet, så att bryta igenom den barriären är mitt största fokus. Att ta de traditioner vi har hållit fast vid under århundraden av trauma och göra dem mer tillgängliga och relevanta för en koloniserad värld.

 

Two-spirit eller »tvåsjälad«

Two-spirit är ett begrepp som kan användas för att beskriva personer som bryter mot normer för kön, och som tillhör olika urfolk. Till exempel har samer, urfolk i Nordamerika och first nations i Kanada begrepp eller sociala roller som motsvarar begreppet two-spirit.

Källa: Transformering.se

Ur nummer: